marți, 28 februarie 2012

Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa reprezinta un fenomen cu totul aparte. Ea este o imensa ravinare sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu o adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m. Pe toata suprafata ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuartite, a caror culoare rosie violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea aparand de la mari departari ca o rana deschisa in trupul muntelui.
Groapa Ruginoasa are sectoare de chei ce pot fi parcurse doar de alpinisti.


A devenit cunoscuta in intreaga lume dupa ce a aparut la Discovery Channel, la emisiunea “Tehnici esentiale de supravietuire”, cand protagonistul Bear Grylls a avut de-a face cu zonele din Muntii Apuseni, respectiv Groapa Ruginoasa

Accesul se face de pe DN75 la km 28+400 (1140m altitudine) la aproximativ 1300 m de Cabana Vartop(Arieseni). Aici parasim soseaua pe partea dreapta in directia spre Stei, traversam paraul, si incepem urcusul de 50 de minute. Ajungem intr-o poiana de unde sus in fata noastra se contureaza o sa larga de unde se observa imensa groapa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu