joi, 15 martie 2012

Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara este situata in partea de sud a Masivului Piatra Craiului, in versantul stang al vaii Dambovicioara, la 1 km nord de satul Dambovicioara. Pestera Dambovicioara este formata dintr-o galerie unica, cu o lungime totala, de 555 m. Desi aceasta lungime este incomparabil mai mica fata de alte pesteri din Romania, Pestera Dambovicioara este cea mai lunga din zona.

Galeria are latimi ce variaza intre 3-4 m si inaltimi de 4-5 m, cu putine ramificatii, de dimensiuni mici. Dupa 150 m de la intrare, galeria se ingusteaza foarte mult.

Pestera propriu-zisa este cunoscuta inainte de 1579, cand localnicii o foloseau pe post de ascunzatoare impotriva cotropitorilor. Ulterior pestera a fost locul de reculegere al unui pustnic, ascunzatoarea a doi talhari cunoscuti la acea vreme, si chiar ascunzisul unui urs.  Printre altele, Pestera Dambovicioara este renumita si pentru faptul ca este prima pestera din Muntenia mentionata intr-o lucrare stiintifica si anume Mineralogia Principatus Transilvanie a lui J. Fridlavsky din anul 1767.

Pestera este relativ saraca in formatiuni calcaroase, insa este destul de bine cunoscuta de cate turisti. A fost amenajata si este una dintre cele mai frecventate astfel de formatiuni.

Daca ti se face foame si nu ai venit pregatit cu pachet de acasa, sunt cateva magazine de la care poti cumpara ceva de mancare si de baut. De asemenea, in zona vin si localnici care vand cas si urda.

Drumul continua si dupa pestera, dar este neasfaltat. Gasiti acolo destule locuri frumoase unde va puteti odihni pe malul apei.
Programul de vizitare al pesterii este Luni - Vineri: 9-17, Sambata - Duminica: 8-18.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu