joi, 1 martie 2012

Castelul Huniazilor


Castelul Huniazilor este monumentul remarcabil si marca turistica a judetului Hunedoara. Este o constructie impunatoare, inalta, cu turnuri, turnulete, ferestre si balcoane, ce a fost transformata in muzeu. Castelul Huniazilor a fost cladit de catre Iancu de Hunedoara, in secolul XV, pe locul unei intarituri mult mai vechi ce se afla pe o stanca, inconjurata de apele paraului Zlasti.

Castelul Huniazilor adaposteste intre zidurile sale numeroase vestigii remarcabile pe care timpul si-a pus amprenta intr-un mod aparte.
Turnul vechi de poarta, prima intrare in castel in prima jumatate a secolului XVII, a fost inchis cu ajutorul Turnului Alb pentru a fortifica sistemul defensiv pe latura de sud-est a castelului.
Capela Castelului Huniazilor, considerata una din partile reprezentative pentru secolul XV, este o mixtura intre stilul romanic si moda gotica tarzie.
Sala Dietei este realizata la mijlocul secolului XV in stil gotic tarziu si este spatiul dedicat ceremoniilor.Turnul Capistrano a fost initial utilizat de catre parintele franciscan, Ioan de Capistrano, confesorul lui Ioan Corvin pana in a doua jumatate a secolului XV.Aripa Bethlen este alcatuita din dormitoare la parter, o sufragerie la etaj si o galerie anexata in secolul XIX, lucrata dupa canoanele arhitecturii neogotice.
In Castelul Huniazilor se gaseste si Palatul administrativ, construit pe trei nivele de locuire.Ansamblul numit NeBoisa (Nu te teme) este compus dintr-o galerie inalta sustinuta de pilastrii de piatra si un turn masiv, inaintat, cu patru nivele de aparare, evidentiaza arta militara transilvaneana.Terasa de artierie este o constructie pur militara
Exista si o legenda in popor conform careia fantana din Castelul Huniazilor ar fi fost sapata trei prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Cei trei au trudit timp de 15 ani, dar nu au avut parte de libertatea promisa. Pe peretii fantanii dainuie o inscriptie, insemnand: “Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica”
In Budapesta există Castelul Vajdahunyad, o copie mai mică a Castelului din Hunedoara. Nu e de mirare deci că de cele mai multe ori turiștii maghiari sunt cei care iau cu asalt castelul Corvineștilor, creând forfotă în curtea husarilor unde altădată își avea reședința regele Matia Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara. Aflat în renovare mai bine de 13 ani, fortificaţia tinde să îşi recapăte, încet, faima şi strălucirea de odinioară.
Tarifele de vizitare sunt 10 adult si 5 lei elev/student


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu